CITARASA RINDUAN

Wednesday, March 2, 2011

RTM vs F Sungai sayong

Petang tadi, pihak stesen RTM telah membuat liputan untuk warga felda sungai sayong, tajuk dokumentainya adalah KEMBARA SUNGAI JOHOR.. makin terkenallah orang kampungku. bila aganya waktu siaran? wajah aku ada tak?? jeng-jeng



Oleh kerana pelbagai aktiviti dijalankan, dimana pihak stesen RTM telah membuat liputan aktiviti yang telah dijalankan di kampong tercinta..seperti karangkraf pihak GPW, pembuat keris, kerepek, tapai ubi, pelbagai riadah di waktu petang seperti permainan petanque dan kompang mengelilingi kawasan kampong..

Aku tak terkecuali terlibat dalam dokumentari tersebut..dimana RTM vs warga beliawanis, dalam pertandingan petanque….(sajer suka-suka)

Korang nak tahu apa keputusannya??

Tunggu yer……..

Jom, saksikan gambar yang sempat ku rakam……..







Inilah, wajah 2 orang pengacara stesen RTM yang menjayakan pertandingan petang tadi..

*******
Untuk sahabat yang tidak tahu apa itu permainan petanque, aku kongsi dari blog sahabat blogger juga..

Sejarah petanque

Dikesan kewujudannya sejak 900 sm apabila satu set bola dan jek ditemui di makam orang Mesir Purba tahun 7000 s. m. Kemudian sukan ini dimainkan oleh oleh orang Rom dan Greek. Dikaji bahawa orang Rom orang yang pertama memainkannya di Marseilles 2600 s.m. yang lalu.

Pada zaman pertengahan sukan ini sangat popular sehingga dilarang kerana sesuatu sebab yang tidak diketahui. Pa kurun ke 17 bangsawan Perancis menjadikan permainan ini sebagai permainan bangsawan dan Raja Louis XIV Perancis telah memperkenalkan permainan petanq kepada 14 mata kiraannya. Semasa perang Napoleon menggunakan peluru marian sebagai bola permainan.

Yang lain-lain klik sini

7 ulasan:

jeBateja said...

masuk ke tak tv nanti...???...ahakz...tak sabo nak nenguk ni...

Citarasa Rinduan said...

jebat....tunggu,,,mana tau ada wajah kakak ko nie..hehehhe

Insan Marhaen said...

penuh sejarah permainan ni. IM pun belum pernah tengok ni..

Citarasa Rinduan said...

IM--
sebenarnya kena kesabaran yang tinggi,..

yang ayu tau nie permainan golongan bangsawan...

tu yang dokumentari dari RTM tertawan dengan kampung ayu

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Wow! Meriahnya kg Ayu... bila siarannya? Ke dah terlepas?

Good Night Yu... mlm2 baru dpt blogwalking...td PC buat hal lg.

iqbalhakimi said...

waah..nanti keluar bagutahu kak =P

azzey said...

Wah2....bl ayu nk masuk TV nih..nak tgk juga...:)