Kemarin, singgah belanjer di kedai runcit yang berdekatan….oleh kerana kenal rapat dengan anak tauke kat kedai tu…dia bagi aku buah belimbing buluh yang disedekahkan oleh customernya.
Mulanya tak lah berapa faham kebaikan belimbing buluh dalam masakkan..time dulu-dulu..kalau ada nampak belimbing buluh…aku suka makan macam makan jambu air,.siap bubuh asam boi lagi
Tapi, bila tanya MIL, dia bagi cadangan buat sambal tumis belimbing buluh dan campurkan ke dalam masakan ayam/ikan yang nak dimasak lemak. Tak perlu guna asam keping atau asam jawa….(dah cukup masam), orang dulu-dulu memang masak suka bubuh belimbing buluh dalam masakkan.
Kebetulan..pagi ini aku masak ayam lemak cili padi…itu yang terasa nak campurkan dengan belimbing buluh…hasilnya….sedap ko…selera pelanggan aku makan, siap tambah nasi 2 kali..lepas tu..ada yang dah rasa…tapau bawa balik rumah sampai 10 ketul…
Jom….lihat resepi ayam lemak cili padi belimbing buluh ikut resepi aku..aku kalau masak, 5 ekor ayam..tapi memandangkan aku tahu ada antara korang yang masak seekor dua…aku bagi cadangan sukatan ikut seeokor ayam dara yer.
BAHAN-BAHANNYA
Ayam - 1 ekor
Santan – 2 biji (parut dan perah)
Serai - 3 batang (ketuk)
Buah Belimbing buluh – 5 biji
Blander kasar
Cili padi - 200 gram
Lada merah basah -2 batang
Blander halus
Bawang merah -7 biji
Bawang putih -5 biji
Halia – 2 ulas sebesar jari ibu
Kunyit – 1 ulas sebesar jari ibu
Buah keras – 2 biji
Garam- secukup rasa
Ajinamoto-secukup rasa
Air – 1.5 liter
CARA-CARA MEMASAKKNYA
- Tumis bahan-bahan yang diblander sama ada blander kasar dan blander halus, masukkan serai, garam dan ajinamoto
- Masukkan ayam apabila bahan-bahan mendidih, masukkan air dan santan
- Apabila ayam separuh masak, masukkan belimbing buluh untuk menghasilkan rasa masam dan melembutkan buah belimbing buluh..
- Tutup api dapur apabila ayam sudah masak, sedia untuk dihidang.
- Selamat mencuba
4 ulasan:
wow...cam menarik je...
boleh ye taruk belimbing? selalu masak ikan je taruk belimbing...
salam
gua ambik resepi..thk
salam,
kak, saya suka lauk ada letak belimbing buluh ni...
kalau mak saya masak, kekadang campur dalam sambal sardin, masak lemak, goreng ngan cili n ikan bilis bawang, campur dlm sambal belacan, asam pedas, dsb...
waduh kak, terliur lak, hehehe...
Post a Comment